Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'iompuigh an abhchóide ar an gcosantóir, "imthigh leat as seo agus ná feicim annseo arís thú." Rinne sé réidh chun dul ach glaoidh glór amach i lár na cúirte, níl sé réidh go fóill. hAmarcadh thart agus annsin i lár an urláir, bhí fear an ghaimbín agus ag craitheadh giota pháipéar a rabh rud eigean sgriobhtha air.
    "Cá' as a bhfuil tú ag eileamh," arsa breitheamh "Bliadhan as lá indiú thug mé seacht bpunta de óir den fhear seo agus de réir an mhargaidh a rinneadh ba chóir an tairgead a bheith agam anois.
    "Bhfuil an tór agat" arsa breitheamh leis an bpriosúnach. "Níl" ar seisean. "Caithfidh tú seacht bpunta de do chuid feóla a chailleadh.
    Cé ghearrfas an oiread feóla sin, Gearrfaidh mise é arsa' búistéar a bhí istigh.
    "Gabh treo annseo" arsa fear a' dlighe "agus déan é ach má ghearrann tú níos mó nó níos lugha, nó má dhóirteann tú aon deór fola, bainfear an cloigeann díot leis an gclaidheamh bheag seo," a' taisbeáint a leithead.
    Ní plé ar bith seo agus d'imthigh sé, "Duine eile a fhiacfas", arsa an abhchóide. Char labhair duine.
    Anois arsa sé leis an bpriosúnach gabh
    AT0890: A Pound of Flesh