Scoil: Leithrinn

Leithrinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Labhradha

Ar leanamhaint 7adh-3-38
    ó shoin. Rinne sé coinnle don cheanntar so. Ghearr na daoinibh na luachaire. Thoghadar an luachair mhaith ramhar. Thugadar í go dtí an fear seo. Rinne sé coinnle dí. Phioc sé amach na traithníní maithe, ramhra.
    Bhain sé an craicheann díobh. Do thiormuigh sé iad cois na teineadh. Cheannuigh sé gréise ón mbuistéar. Go minic cheannuigh sé é ó na daoinibh. D'fhág sé gach coineall ceithre órlaigh ar fhaid. Do leathaigh sé an ghréis isteach i dtubán. Do chuir sé an ghréis ar na coinnlibh.
    Chuimligh sé iad irs an ngreis. Sul a raibh an ghréis fuar thóg sé amach iad agus ceangail sé iad. D'fhágadar coinnle dó go h-annamh. Go minic d'íocadar é. Mhair sé ar an gcéird shin. Rinne an Siúinéar seastán coinnle doibh. Thug na coinnle solas greasúnta maith.
    Labhrás Ó Domhnalláin
    Seantalamh, Co. na Gaillimhe