Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dul [i]n'éindigh leis an ngasúr ag fosuigeacht go bhfeicheadh sé bhí sé ithe is go bhfeiceadh sé cén fáth ar mbíodh sí fhéin ag tuitim ar a tóin chuile uair breatnócadh an gasúr uirthí. An cead lá eile chuaidh an sean fhear i n-éindigh leis an ngasúr is siubhal siad leó go dtí an pháirc mbíodh na ba inntí. Cuir an gasúr síos teineadh is tainic lán an crainn d'eanacha is chaith an gasúr urchar leó is mharbhuigh sé chuile cheánn díobh. Dubhairt sé leis an sean fhear annsan dul suas san gcránn is na héanacha a [phíocad/] anuas cuige. Nuair fuair siesean an sean fhear suas san gcrann thosuigh sé fhéin a' ceól leis an [bh] fheadóg is thosuigh an fear ag damsadh is
    AT0592: The Dance Among Thorns
    Máire Ní Bhríain