Scoil: Cúl Umha (Buachaillí)

Cúil Lú, Co. na Gaillimhe
Antoine P. Ó Murchú

1. (gan teideal) (ar lean)

Ní raibh loch ann i gcomhnaidhe ámh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    iománanaidheacht ann. Bhí buachaill ann lá agus briseadh a chos 'san bhfaithche. Do chuir a mháthair a seact míle mallacht ar an áit agus nuair a d'éirigh na daoine an maidin i n-a dhiaidh sin bhí loch ann i n-ionad na faithce.

Bhí áit 'san loch comh maith, agus do thagadh na daoine ó gach taoibh dÉirinn.

Bhí áit 'san loch comh maith, agus do thagadh na daoine ó gach taoibh dÉirinn, lá éigin i ngach bliadhain, ag marcuigheacht ar capaillí go dtí an áit seo. An chéad capall a rachadh isteach 'san áit, eiseann an capall dob fhearr i nÉirinn agus ní bhfuigheadh sé aon ghalar an bhlíadhain sin mar bhí an t-uisge san áit draoidheachtach.
  3. (gan teideal)

Deirtear go bhfuil meall mór óir i bhfolach 'na leithéid seo d'áit 'san mbaile agus go bhfuil cat ag tabhairt aire dhó.

Deirtear go bhfuil meall mór óir i bhfolach 'na leithéid seo d'áit 'san mbaile agus go bhfuil cat ag tabhairt aire dhó. Deirtear nach féidir le aoinne é d'fhághail ach amháin fhaid is a bhéadh an t-Aifreann ar siubhal
    Liam Mac Gloinn
    Pádhraig Mac Cartaigh