An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Bean Mhic Conchoille

an domhain a dhéanamh. "Sibhse an bheirt a theasthuigheann uaimse ars an duine uasail.
    Tá sean "building" sin thoir agus má fhánann sibh ann go maidin tiubhraidh mé cúig punt an duine díobh ar. maidin. "Tuige nach bhfanadh [> bhfanfadh] ars an "lad" ba shine." Tiubhraidh mé coileach Franncach breithte díobh le h-aghaidh do [> bhur] suipéar ars an duine uasail. Chúaidh síad soir chuig an "building" agus núair a bhfúair an duine ann íad bhúail sé glas ar an doras.
    Chúaidh an buachaill ba shine ag léigheamh leabhair. Núair do bhí sé tar-éis a h-aon-déag a chlog dúbhairt sé leis an dearbhathair eile an suipéar a fháil réidh. Núair bhí an suipéar leaghtha anúas agus an turcaí ar pláta. tháinig fear mór dubh síos ó'n tailleár agus tháinig de léim ar an mbord. "Ní iosaidh sibh blas de'n turcaí seo, is liomsa é" ars an fear dubh. "Deirmse nach leatsa é" ars an sgoláire a bhí ag léigheamh an leabhair, "ach linne". Rug síad ar a chéile agus bhíodar ar greim a chéile agus ag marbhuigheadh go dtí gur glaoidh an coileach ar a ceathar a chlog. B'éiginn do an fear dubh imthigheacht annsin.
    Tháinig an duine uasail maidin lár na mháireach agus capall, cart agus da cónra
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is