Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Óbáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear in a comnuidhe san áit seo aon uair amháin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    t-asal ag ithe le n-a taobh agus dhuisigh na daoine do bhí ag dul chuig an Aifreann. Tháinigh sé abhaile lán t-sásta. Chuaidh sé go Gaillimh lá eile agus cé casadh leis i ngaillimh acht a thrí dearbhrathaireacha agus cuir siad fáilte mór roimhe. Tháinig siad abhaile leis agus mhair siad lé na chéile ar an seacht mbliadan bhí troid mor acu agus d'fágh sé an teach agus as go bráth leis go h-Australia. Do rinne sé a lán airgid ann agus shíl sé a theacht ar ais go h-Éirinn le n-a dhearbhráthaireacha eile a fheiceál. Nuair a shroich sé stáisiún na traenach i mBaile Átha Ríogh chonnaich sé triúr sean-fhear in a seasamh ann agus is iongantach na féasóga fada do bhí ortha. Shíl sé ar dtús gur strainséara do bhí ann acht sa deireadh bhí sé sásta gurbh iad a dhearbhráithearacha do bhí ann. Tháinig siad suas go dtí é. "Tuige," ar seisean, "go bhfuil feasóga chomh fada sin orraibh?" "Nár chuimhnigh tú" ar siad, go dtug tú an rásúr leat nuair a chuaidh tú go h-Australia" agus mhair siad le chéile as sin amach
    Máire Ní Fhaoithe
    Cill Sciach, Co. na Gaillimhe