Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

an fear sin freisin. Bhuail an fear buile trom ar an pocaide arist agus dimthigh se go mear.
    Tar éis tamaill eile casadh fear eile ortha. Bhí sé ag glanadh an mbhóthar. Dubhairt an fear a bhí ceangailte don gabhar "buail preab ar mo bodhlagh. Bhúail se preabh ar an fear agus meas tú céard a tharla ghreamuigh se féin agus an slúsadh don fear, agus bhí an fear chomh salach leis an mbhóthar. D'imtigh siad leo mar sin fo dtainich síad go teach an ríogh agus bhí leath don tír isthigh i dteach an ríogh. Bhí sé amuigh annsin ar feadh leath-uaire. Annsin thainic fear amach agus díarr sí ar an bhfear a bhí taobh amuigh. Céard atá ag teastáilt. Se an freagra a thug an fear eile dó. Abhair leis an rí agus na daoine teacht amach. Tháinic an rí amach agus na daoine leis. Bhúail an fear buile mór ar an pocaide agus chuaidh sé isteach san gairdín agus thosuigh sé ag rith timpcheall an ghairdín. Bo olch an radhairc iad go léar an bean agus an bean ag mairchiocht ar an pochaide agus ní raibh ortha acht a léantaí agus bhí síad chomh slaach leis an mbóthar do bheag ná bhris an rí agus na daoiné a gcroidhe ag gairidhe fé an dream. Dúbhairt an rí le Seánín iad a chur amach as an aith ar fad. Dubhairt seáinín leis nach gcuirfheadh sé amach íad. Dúbhairt Seáinín bhí tú ag fhiafruigh orm sport a dhéanamh duith. Annsin
    AT0571: “All Stick Together”
    Peigh Ní Chrábháin