Scoil: Clochar Mhuire, An Spidéal

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Maelsheachlainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar thobairín thú agus gan aon chuimhne agat air. An t-susge a chuimilt trí uaire do'n na fáinneacha agus a rádh. "Uisce thobairín gan iarraidh ní go t-iarraidh a tháinich mé.
    9. Leigheas eile a bhíodh aca dhóibh:- Dhá gchomhairfheadh aon duine iad d'éarfadh siad go mhbhéadh siadh ar duine sin lár na bhárach.
    10. Sé an leigheas a bhíodh aca ar crap no (ar corn) a bhéadh ar do chos dhá bhfuigheadh tú báirneach beó agus é a chuir leis. D'éarfadh siad go mbéadh an (corn) imthighte lár na bhárach.
    11. Leigheas eile freisin a bhéadh aca ná:- tromapa bán a fágháil agus gráinne salainn a chur ann agus é a fhágháil annsin go mbéadh an salann leaghtha agus an-salann in n-uisce agus é a chuimilt
      1. cleachtas an leighis
    Siubhán Ní Churraidhín