Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Tuairm's trí sgór bliain ó shoin bhí bainfheis thall ar an gCnocán Raithnige

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Micheál Sheáin ag dul amach ánn, ní dheárna sé ach a chos a chur faoí, agus é a chaitheadh as an diallaid. As go bráth leis féin annsin, agus dár ndóigh bhí sé 'sa mbaile roimh Mhichíl.
    Nuair a tháinic Micheál, d'innis sé an sgéal, agus thosaigh 'chuile duine ag briseadh a chroidhe, ag gáiridhe. Bhí Micheál chómh coipighthe sin, nach ndearna sé ach léimniúghadh ar Tadhg Mhaitthiais Thaidhg, agus is annsin a bhí an píosa troda ánn. Níor stopadar ariamh, no go mbéigean do na cómhursannaí iad a stopadh, dhá mbuidheachais. Bhí aon sasamh amháin ar cuma ar bith ag Micheál mar is dó a tugadh an geáll.
    Caithead an oidhche go sultmhar, greanmhar, spóirteamhail nó go dtáinic solus gléigeal na maidne, ach mise i mbannaibh duit, nach mórán faitchíosa a bhí ar na daoine a chuaid abhaile ins an oidhche féin, mar bhí
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe