Scoil: Fearann an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomhnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iad na builg agus tá slabhra ionnta chun iad a oibriughadh. An gabha féin do rinne iad. Bíonn casúr, ord, teannachair, “rasp,” inneoin agus míneadóir ag an ngabhainn i mbun a chuid oibre. Cuireann sé cruidhte fé capallaibh agus fé asailibh; acht ní cuireann sé fé bhuaibh ná fé bhollánaibh iad chor ar bith. Cuireann an gabha deasughadh ar chéachtaíbh agus ar cliathachaibh freisin. Ní cuireann an gabha buinn fé rotharaibh. Déanann an gabha geataí agus cuireann sé spealtracha idtreo agus déanann sé ancairí. Is taobh istigh san gceardchain a déanann an gabhal a chuid oibre i g-comhnuidhe, acht cuireann sé cruidhte suas taobh amuigh. Bíonn uisce san gceardchain chum na crúidhte do fhuaradh. Ní raibh raibh baint ag an ngabhainn
    Mícheál Ó hIarnáin
    Cill Mhuirbhigh, Co. na Gaillimhe