Scoil: Fearann an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomhnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Spioraid Naoimh agus chonnaic siad an namhaid ag teacht thosnuigheadar ag guidhe, is do chas an namhaid an bealach eile. Bhí Colm-Cille agus Éinne ag troid faoi Árainn fadó. Chuaidh duine aca ag an gcríoch thiar agus duine eile ag an gcríoch thoir. Bhí ar gach duine aca Aifrionn a léigheamh ag clog áithridhe agus thosnuigh Éinne níos túisce ná Colm Cille. Bhí capall ag gach duine aca agus bhí searrach ag capall Éinne. Thosuigh Éinne níos túisce ná Colm Cille. Do stop an searrach agus an capall ag bun an charcair mór. D’fhág an capall agus an searrach lorg a gcruidhthe san gcarcair. Níl sé le feiceál anois mar déanadh an bóthar air.
    Mór Ní Fhátharta
    Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe