Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roinnt Faillightheach agus nach raibh dhios aca an chontabhairt a rabhadar ann. Ach an cuma ar bith d'ionntuigh an bád agus cuireadh go tóin puill iad uilig.
    Sa mbaile bhí a muinntar go h-imnidheach ina ndiaidh. Ach ar chuma ar bith chuaidh fear ar Snámh Bó ar a lorg agus fuair sé caipín a mhic caithte i dtír. Bhí fhios aca annsin go raibh siad báidhte. Chuaidh trúir nó ceathrar i mbád ar a tóir ach sár a frítheadh na cuirp, frítheadh seál caithte ar charraig. Annsin frítheadh na cuirp agus tugadh i dtí iad. Agus bhí gach duine go dubhrónach ina ndiaidh.
    Brenda Ní Mháille
    An Turlach, Co. na Gaillimhe