Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "An cuimhneach leat an la a rug tú ar an ngiarfiadh. "Cuimhnighimh," ars an fear. "Mise an girrfidhe sin," ars an bhean agus má rinne tú maith orm déanfa mise maith ort, tá do chapaill istigh ar Oileán agus bhí sí le dul go hAlbain na laetheannta seo agus má fhéadann mise tiubhraidh mé amach agat í. Sheas sí suas i lár an urláir agus rinne sí cú dhi fhein. Thug sí anuas an srian a bhí i mbárr an tíghe agus amach leí ag iarraidh an chapaill agus thug sí dón fhear í agus dubhairt sí leis nuair a bheadh sé sa mbail trí iarradh a bhualadh ar an gcapall agus an triain a chaitheadh faoí chosaí an chapaill agus go dtiocfadh sé
    Tomás Ó Tnuthail
    Ros Cíde, Co. na Gaillimhe