Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    níor eirigh leis breith ar aon iasg agus d'éirigh sé feargach. Ar an bpoinnte sin chonnaic sé bád inaice leis an mbád a bhí aige fhéin agus triúr fear innte.
    Bhreathnuigh sé go ghéar uirthe agus d'aithnigh sé iad. Do b'iad a thriúr deárbhraitheacha a bhí ann agus báthadh iad blian roimhe sin. Labhair siad leis agus dubhairt siad leis an dorúgha a chaitheadh amach. Rinne sé an rud a dubhradh leis agus ba ghearr go raibh an bád lán. Bhí sé an-bhuidheach dóibh acht bhí eagla air labhairt. D'fhéach sé thart agus bhí na daoine imthighthe. Annsin d'imthigh sé abhaile agus d'eirigh sé tinn Ní raibh a fhios ag aon duine céard a bhí air. Dubhairt sé go raibh na daoine a chonnaic sé ghá leanacht mar gheall nar ghlac sé buidheachas leó agus ba ghearr gur cailleadh é.
    Gráinne Ní Ghógáin
    Máirtín Ó Conghaile