Scoil: Coill Maolacáin (uimhir rolla 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. na Gaillimhe
Anna M. Ní Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr driathár ann fadó, sé an t-ainm a bhí ortha - Seán, Sáirgint agus Gárda. Bhí an triúr in a gcomhnaidhe i dteach beag ar mullach cnuic. Bhí naoí gadhair acú, trí ag gach duine. Ba é Gárda an céad fhéar d'éirigheadh gach maidin.
    Lá amháin sheas sé sa doras agus chonnaic sé girrfhidhe sa gcruaich coirce. Lean sé fhéin agus a thrí mhada é. Chonnaic sé teach beag i ngar dhó, agus chonnaic sé a trí mhada ag dul isteach sa teach beag i ndiaidh an girrfhidhe agus chuaidh sé fhéin isteach.
    D'éirigh sean bhean chuige agus bhí a sála dearg le fuil. "Féach adeir sí an bhail atá curtha ag do chuid mhada orm". "Ní hé mo chuid mhadai a rinne é" arsa an bhfear. D'iarr sí air an raibh a chuid mhadai drochmhúnta? "Tá" a deir sé. "Ceangail iad" ar sise. "Ní ceangaileócad" a deir sé, ceangail thú féin iad". Cheangail sí féin iad. "D'iarr sí dhó ar d'ith sé a bhreacfast ar maidin? Dubhairt sé "nár d'ith. Leag sí anuas pláta mairtfheóil. "Céárd tá ar an bhfeól seo" a deir sé "nuair nach féidir liom aon bhlas de ithe". Ní'l tada ar an bhfeóil ort féin atá
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers
    Máire Ní Stancháird