Scoil: Corr na Móna

Corr na Móna, Co. na Gaillimhe
P. Ó Maille

mar ní raibh fhios aca cén pointe a thiocfadh tóir ortha.
    Ní raibh ar an bhFáirce san am sin ach aon teach ósda amháin ag fear a dtugaidis Donchadha Gorm air - Donchadha Mac na mara. Badh leis an teach a raib an sean teach sgoile ann.
    Bhí fear de Mhuintear Uigín a dul abhaile agus é ar meisge agus casadh an triúr creachadóirí leis agus thugadar leo é.
    Bhí duine de Chlainne cAoidh san arm i Baile'n rodhba agus is é a fuair airm don bheirt dearbhrathair agus do féin. Bí trí rifle (luróg) aca.
    Nuair a tháinic siad chuig teach na mná óige, shíl siad briseadh isteach ach bhí arm teineadh ag an gCeannuidhe agus thosuigh an losgadh isteach is amach Caitheadh 38 urchar ar fad atá sé ráidhte.
    Leis an gcead pleasgadh marbhuigheadh an bhean óg agus loiteadh ant sean bhean Chuir saighdiúir cAoidh a ghunna isteach trí pholl a bhí sa doras agus chuir Ceannuidhe brionglann píce isteach i mbárr an ghunna gur lúb sé é agus chuir sé as maith é.
    1. am
    P. Ó Máille