Scoil: Cluain Dá Iomaire (uimhir rolla 14801)

Cluain Dá Thiompar (Brown), Co. na Gaillimhe
Máire, Bean Uí Raghallaigh

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin bhí fear bocht in a chomhnuidhe i dteach beag. Bhí sé ag dul ó áit go h-áit ag iarraidh airgid. Chuala sé go raibh pota óir i bhfolach san talamh. Fuair sé laidhe agus thosuigh sé ag thochailt an talmhan. Tar éis sin fuair sé an pota óir agus rith sé abhaile. Dubhairt na fir gur chuir na sidheoga ibhfolach é.
    Cúpla lá ina dhiaidh sin tháinig na sideoga agus chuir siad ceisteanna ag an bhfear. Fuair an fear an pota agus thug sé doibh é. Ritheadar abhaile agus bhí siad lán t-sásta. Tar éis tamaill bhí an fear chomh bocht is a bhí sé ariamh. Fuair sé dhá phunt agus do cheannuigh sé bó. Bhí buistéar ag ceannacht an bó ón bhfear. Do dhíol an fear an bhó agus fuair sé bosca beag ar an mbó. Dubhairt an fear go raibh ór ins an mbosca ach ní raibh óir ná tada ins an mbosca. Bhí an fear an
    Siobhán Ní Choinín
    Cluain Bú Beag, Co. na Gaillimhe