Scoil: Drumdiffer (Drom Duibhthíre)

Droim Duifíre, Co. Liatroma
Maolmhuire Ó Flaithtile

Ar an leathanach seo

1. Pádraig Ó Fearghail (62) na Guib, Druim Raithne Béal-an-Átha-Mhóir a d'innis dom. Chuala seisean ó n-a mháthair é. An t-oide féin a bhailigh.

Sean-Scoileanna Srl.
    Bhí Sean-Scoil i n-aice le teach Phádraig Uí Fheargail, na Guib, Druim Raithne, Beál-an-Átha-Mhóir. Dhíoladh tuismighteoirí na scoláirí an maighistear tuairim 1/- sa ráithe a dhíolaidís leis. D'fhanadh sé i dtig athair Phádraig Uí Fhearghail. Bhí an-mheas acu ar an oideachas agus dá bhrigh sin ar an maighistear féin.
    Duine dos na maighistrir a bhí dob iad Mr. Irwin. Catailiceach Romhanach é. B'é an t-Athair Micheál Ó Fearghail, Sagart d-Órd Íosa (S.J.), agus uncal do Phadraig Ó Fearghail a chuir go dtí an áit seo é ó Baile-Átha-Cliath. Bhí sé san scoil seo timchéall 90 bliadhan ó shoin. Teac ceann-tuigheadh dob eadh an scoil. Luachra mar thuige curthí foidi. Bhí na ballaí tógta d'fhóidí. Ní raibh fuinneóg ar bith ann ná similéar ach an oiread. Bíodh tuairim 30 scolaírí ar uairibh. Thiocaidís níos mó na 5 míle chuig an Sgoil. Daoine fásta ba mó a théigheadh ar an scoil chun léigheadh agus scriobhadh a fhoghluim. Stroínséairí dob eadh na h-oidí.
    Ní múintí Gaedhilg sa scoil.
        1. foirgnimh