Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

Ar an leathanach seo

1. Bhí an Mhaighdean Mhuire ag siubhal trí ghort lá. Connaic sí crann agus bí fear in-airde air agus é ag fosuigheacht na mbó. Do bhí adhbhar gaoithe ann agus bhí clóca na Maigduine Muire á séideadh. Loirg sí biorán ar an bhfear agus (?) sé í. Dimthig si lei agus ar an slighe di srois sí ceardcha. D'iarr si ar an gabha an ndeanfadh sé biorán di. Dubhairt sé dá deanfadh mar ná raibh aon iarann aige acht sholátharuig sé blúire eigin agus dhein sé an biorán di.
    D'fag sí a beannacht aige agus dubhairt si - "Tuirse na ngaibhne ar na buachaillí bó." O shoin anuas bíonn tuirse ar na buachaillí bó agus ni bionn se ar na gaibhne.