Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

ar seisean.
    Dhoscail sé a mhála agus thairing sé amach ceann des na maidí a bfearr a bhí aige. Thugh sé ceann acha do Dhiarmuid. Shuidh sé síos agus bain sé do a bhróga.
    Chuir sé a dhrom le diarmuid agus ansan thosnuigheadhar ar an troid. Níor stadadar gur ghlanadar gach uile duine amach as Cíll Orglan.
    Do thuit Diarmuid i bpeaca. Do labhair an sagart ón altóir mar geall air. Do tháinig fearg ar Dhiarmuid agus dubhairt sé go marbhóchadh sé an sagart lár na mháirneach nuair a bhadh sé ag dul amach go dtí na stations. Fiú amháin bhí an áit socair aige cun é chur. Cula an sagart é sin agus dubairt sé go ragadh sé ann i gan fhios do. Deirig leis dul amach ach ní fheaca Diarmuid é. Do chuir an sagart fé mhallacht é.
    Bhí Diarmuid agus daoine eile ó Dhúnséan amuigh sa bfairige lá. Nuair thánadar isteach tráthnóna do léim
    Padraig Mac Gearailt
    Rinn Chonaill, Co. Chiarraí