School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

i gcogadh uair amháin nuair a bhí an gorta ann agus chuaidh sé féin agus duine eile isteach i gcoill mhóir. Bhí madra beag ag an duine a bhí i néinfheacht leis agus cheannuig seana Tighearna Ceann Trágha uaidh é ar seacht bpúint agus d'ith sé é. Fuair an fear a bhí i néinfheadh leis bás den ochras.
    Nuair a tháinigh sé abhaile ón gcogadh bhí meas mór aige ar an mbiadh. Aon práta a cídhfheadh sé ar an mbóthar priocadh sé suas é nuair a bhíodh sé ag dul abhaile ón nDaingean go dtí na thig féin agus cuireadh sé isteach na chóiste é. Deireadh sé leis na daoine, "Ná bhí ag chuineamh i naonchor gur le dealbhas ná lé cruinneas atáim á dhéanamh so ach lé meas ar an mbiadh".
    Sé an slíghe a fuair sé seilbh ar an áit ná duine do saighdiúiri Cromaill abh eadh é, agus fuaireadhar píosa beag talmhan ó Cromaill ar dtúis. Ní raibh puinn talmhan ná saidhbhreas aige i dtosac ach cheannuig bean an dara Tighearna aca an talmhan
    Máire Ní Shíthig
    Eoghan Mac Sithigh