Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chaith sé an t-uisce an doras amach agus chuaidh sé a codladh airís. Ar maidin bhí sé tinn breoidhte agus mhothuigh sé rud éigin 'na cheathramhain. Thugadar go dtí na dochtúirí é agus má thug nior dhein na dochtuirí aon mhaitheas do.
    Dubhairt sé leo gur caitheadh fó-chupán leis an oidhche sin, gur bhris sé agus gur fhan a leath istigh 'na chorrán. Bhí fhios ag na dochtúirí leis go raibh sé ann ach ní fhéadfaidís é thógaint amach. Nuair do bhí an buachaill bocht traochta amach ag an dtinneas, agus gan é seans ar a leigheas do tháinigh sean-bhean , bean feasa, go dtí an doras. Labhair sí le n-a mháthair agus dubhairt sí leí gurbh' amhlaidh abhí na daoine maithe ar buille toiscgan aon uisce do bheith sa tigh ach uisce na bprátaí, agus gur chaiteadar an fo-chupán ag an mbuachaill.
    D'innis sí di go raibh an leath eile de'n fh0-chupán taobh thiar de'n leabaidh (setiol) agus dá bhfaigheadh sí é agus é chur ós cionn , nó ar an gcuid de'n cheathramhain abhí tinn go dtiocfadh an leath eile amach. Do dhein an mháthair amhlaidh , fuair sí an fó-chupán briste san áit a dubhairt an bhean feasa , chuir sí ar an áit tinn é, tháinigh an leath eile amach agus leigheasadh an buachaill.
    Sr. Eibhlín Ní Chonchubhair
    54
    Gairm bheatha
    Bean rialta (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)