Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

ba shine ortha in aonchor.
    Ansan dubhairt an seana bhean léi gur fhéach ach ná déanfadh sé aon díoghbhail an t-am seo. "Seadh "anois", ar sise beidh tú ag déanamh an chuid ine chmhmaith agus a bhís riamh ón lá so amach," agus do bhí. Dubhairt sí le bean a' tighe ansan dul amach in einfeacht léi go mbíonn a cuid bó cruidhte ins an gort ar an dtaobh eile do'n gcnoc, agus go dteasbainfeadh sí dhe anois an tigh ina raibh an bean caol dubh a crúdhfad na ba gach maidin agus tráthnóna.
    Tháinig saghas faithcíos ar an mnaoi eile agus dubhairt sé ná raghadh sí amach in aon chor mar na féadfadh sí é mhaitheamh do'n mhnaoi abheadh ag déanamh díoghbhala di mar sin, go deó, da mbeadh aithne aici uirthi. Ansan dubhairt
    Seán Ó Finn
    Corcaigh