Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Aird De h-Órdha. Bhí ana oichche aca. I lár na h-oidhche bhí an biotáil ólta aca dubart Aodh De h-Órdha le na mnaoí dul síos go dtí an cellar cun a thuille biotáille a thabhairt aníos. Do cuaidh sí síos agus nuair ná raibh sí ag teacht do cuaidh Aodh féin síos agus cad a bhí deanta acie ac an biotáil go léir tímcheall an urlár.
    Nuair a connuic Aidh a bhí deanta aice bhí sé ar buile do tharraig se a claidheamh agus do sháth sé ínntí í. Nuair a bhí sí ag fabhail bháis do leog sí screac aisti. Nuair a cuala Lord Grey agus o cómhraidhe an bheic do rithidir síos an staighre agus cuireadar Aodh De h-Órdha isteach i seómra go dtí an maidin.
    Fa'r na mháireac bhí Lord Grey cun é thabhairt go dtí an Daingean cun é crocach ac do thuit sé marbh ar an d táirsig
    Pádraig Ó Seaghdha
    Fearann tSeáin, Co. Chiarraí