School: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

d'iompuigidís cadaige an leapan síos suas comh maith.
    Nuair a bhíodís ag ag tógant amach an cré bhíodh ceathrair fear dé'n ainm an duine marbh fé'n comhra adeir an sean - fhocail.
    "Téighidís gach sean bhóthar dar ghabh a seacht sínnsear rómpa nuair a bhídís ag cur duine. Adeirtear nuair a castar socradh ar duine gur ceart duit trí coiscéim na trócaire do siubhal le cois na socraide.
    Nuair a sroisidís an uaig leagidís aan comhra síos ar an dtalamh agus leageadh an sagart paidreacha. Annsan ísligidís an comhra isteach san uaigh thógaidís amach na sgriuanna agus líonidís an uaig leis an gcré a thógaidís amach. Nuair a bhíodh na daoine ag thógaint cré cun na h-uaige fadó is ar a ngualainn a thógaidís é chun meas mór
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    An Rinn, Co. Chiarraí