Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    O Seaghdha agus fear ó Athán Buidhe leis a b'eadh Micéall an Trágha agus duine ó Bun Cnoc a tSidhe a b'eadh Donncadh Randles.
    Nuair a deineamh an Seipéil atha ins an reilg, deirtear gur cuireadh follamh ins na fallaí, , cun na fallaí do dcunam láidir. An uair sin ní raibh an bóthair atá ann anois san áir ceudna in aon chor ach bhí sé ag teacht síos bóthar. Gottsan ag dul siar go dtí tigh Mhicheáll Uí Súilleabháin ag dul suas an lana sin in aiche an tighe, agus treasna an abhainn agus ó chuaidh go dtí tigh Padraigh Uí Súilleabain annsan bí sé ag dul siar. Bhí formhór an sean bótar ag dul san treó ceudns agus a bfuil an bóthar nua, Ach bhí an sean bótar níos giorra na an ceann nua. Bhí sórt cosáin ag teacht ón seana bóthar go dtí an reilg. Bí an cosáin ag teacht ó áit éigin inaiche tighe Padraigh Uí Súilleabháin. Deirtear ná fuil an tobar ceart san áit a théigeann na daoine timcheall
    Bergie Ní Shúilleabháin
    Pádraig Ó Seaghdha