Scoil: Fearann Iarthach (uimhir rolla 14183)

An Fearann Iarthach, Co. Chiarraí
Seán Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Chuaidh bean a tighe amach ag obair di féinig agus bhí an bainne sa mheidir chun ime a dhéanamh is dócha.
    Tháinig bean des na cómharsain isteach annsan agus bheir sí spréidhe theine amach chun a tig féin. Bhí mac do bhean a tíghe istig annsan, agus nuair a bheir sí sin an sméanóid amach, chaith sé sin sméanóid eile isteach sa tubán go raibh a bainne ann. Tháinig sí dhá uair, trí uaire, agus dhéin sí an rud céadhna. Do dhein sé sin an cleas céadhna na trí uaire.
    Nuair a tháinig bean-a tíghe annsan chun na cuiginne a dhéanamh n'fhéadfhadh sí aon ruaithne ime d'fhágailt ar a' mbainne dá mbéadh sí ó shoin ag gabháilt do. Dúbhairt a' mac léi féachaint sa tubán. Bhí an t-ím 'na trí rollaí istig sa tubán.
    Bean Sheáin Uí Ghealbháin