School: Tír Ó mBaoighill (Tyromayle) (roll number 12198)

Tír Ó Maoil, Co. Chiarraí
Conchubhar de Barra

1. Bhí triúr mac ag Fionn Mac Cumhall. Triúr giasgídheach abh eadh iad, agus an fear aca b'shin é an gaisgídheach ab' fheárr a bhí ortha. Lá dé's na laetheannta chuaidh Fionn amach ag siubhal leó chun a gaisge a thaisbeán doibh. "A Athair" ar siad san leis "ní raibh ionnat riamh ach amadán sochair. Peacha de'n bhFéinn ad' déarfadh leat a leithéid seo de rud a dhéanamh do dhéanfá é. "Ná taisbeánann san Athair go raibh adhbhar amadáin anocht ag baint leat." "Geárr" arsa an t-athair "go faghfaidh sibh=se taistáil ar mo cheannsa. Annsan beidh an taistáil oraibh mo cheann do choimeád sa bhaile". "Cathair a thiocfaidh a Fhinn" ars iad. "Ní beag de a luaithe" ars sa Fionn, agus is mór an t easonóir dí ná tabharfadh sibh-se ainm éigin eile bun ós cionn le Fionn ar bhúr n-athair.
    D'fhéach an triúr ar a chéile. "Tá a ceart aige" ar siad. "Ba cheart dúinn-ne níos mó meas ná sin beith againn ar ár n athair agus go mór - mhór Rí na hÉireann". "Tá Rí na Gréige le bheith annso amáireach" ars a Fionn leó. Bhí sórt feasa ag Fionn agus
    Brighid Ní Leidhin