Scoil: Goresbridge (B.) (uimhir rolla 800)

An Droichead Nua, Co. Chill Chainnigh
Antóin Daltún

Ar an leathanach seo

1. Tamll thart ó shin bhí fear na chomnaidhe i mBaile an Oileáin (Ballyellen, which is part of Goresbridge Village, on the Carlow side of the Barrow) barbh ainm Art Ó Briain. Bhíodh sé ag obair i gClais gainimhe cois bóthair an gairid do Crosaire Baile an Oileáin
    Tháinig a bhean an maidean seo á rádh leis go raibh a chuid bídh ar bhórd, ach gclaodhaigh sé mallach uasbásach anuas uirthe Is air féin a chuir an mallacht mar ní raibh an fochal as a béal gur múcadh é féin mheall mór gainimhe.
    Ní raibh a chorp ach damaillín sa chré nuair a bhí a thaidbhse ar an mbóthar gach aon oíche agus bhí na daoine go léir gannruighe roimh an taidhbhse.
    Ní bfuaigfidís dul aach tar éis curim na n-oíche bhíodar comh sgannruigte sin.
    Sa deir cuireadar toscarach go dtí Sagart Naomtha, i nDubh Uisce (Graigue-na-Managh) darab ainm