Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

bhí sé fliuch is fuar.
    I lár na h-oidhche do dhúisig sé agus bhí rud éigin ag gabháil do agus fuair sé amach go raibh slaghdán air. Do bhí sé go h-olc ar fead seachtmhaine agus fuair sé bás.
    Cúpla laetheannta sar a bfuair sé bás tháinig an diabal cuige agus dubhairt sé leis go leighisfheadh sé é ach teacht leis.
    Do cheap an fear go dtiocfadh sé as an mbreóíteacht agus bhí sé i gcás idir dhá chómhairle féachaint a raghadh sé leis an diabhal nó a bfanfadh sé mar a bhí sé.
    Fé dheire dubhairt sé leis féin go raghadh sé leis an diabhal. Chuaidh sé leis agus níor airigheadh a thuille mar gheall air ó shoin.
    Brighid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí