Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cé hé an buachaill is leisgeamhla ins an scoil mór so. Ba mhaith leis an máighistir é sin d'fhághail amach. Do bhí sé ag feitheamh leis an freagra ar feadh cúig neómataí agus do cheap an máighister go ndéarfadh Tomas gur bé Tomás an fear ba leisgeamhla sa scoil sé isé an rud a dubairt sé ná gur bé an máighistir an fear ba leisgeamhla.
    Dubhairt sé mar seo leis an maighistir. Is tú féin an fear is leigheamhla sa scoil mar bíonn tusa díomhaoin nuair a bímíd - ne go léir ag obair.
    Is fíor dhuit arsan maighistir ach tán tú ró dhána ar fad chun rudaí den tsórd san a rád liom-sa agus do thug se bararáil de Tomás agus is amlaidh a bhí Tomás ag gáirídhe agus do bhí ana fhearg ar an maighistir.
    Nóra Ní Shúileabháin
    Siobhán Uí Luasaigh