Scoil: S.N. Chnoc Chrochaire (uimhir rolla 4955)

Cnoc an Chrochaire, Co. Ros Comáin
Brian Ó hUidhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    oileán. Bu ar an leic sin a d'iomchuir siad 'chuile chloch dá rabh ag teastál uathbha leis an mainistir a thógáil. Tasbáintear an leac fos ina luighe ar bhruach an uisce ar thráigh an oileáin.
    Tráth a rabh an "Quaker" úd "Fairbother" le teach a thógáil, thosuigh sé ag leagan Teampall Diarmuda. Stail a bhí faoin gcáirt aige agus chuaidh sí sin agus gach aon bhéithidheach eile ar an oileán ar buile. B'eigin do Fairbother an stail a lámhach agus níor bhaoghal gur bhain sé d'aon chloich eile i dTeampall Diarmuda ina dhiaidh sin.