Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

Lá amháin bhí Fionn agus na Fianna amuigh ag fiadhach agus ag sealgaireacht.

Lá amháin bhí Fionn & na Fianna amuigh ag fiadhach agus ag sealgaireacht. Bhíodar amuigh go deireadh an lae, agus bhíodar annsan leath-marbh leis an ocras agus iad i bhfad ó bhaile.
    Ba ghnáthach le h Oscar nuair a bhídís amuigh mar sin, gan a bheith leis an mbuidhean in aon cor, acht bhíodh sé ag siubhal míle nó mar sin 'na diaidh, le h-eagla go dtuitfeadh tionósg ar bith amach dóibh, agus go mbeadh sé féin ullamh agus saor, chun cabhair d'fághail dóibh. Mar sin a bhí an sgéal acu an lá san.
    Tháinig Fionn agus a feara ar thigh deas in áit uaigneach. Ba dheas an crot a bhí ar an dtig agus chuadar isteach. Bhí seomra mór glan leathan ann, agus, dá theine ann - ceann ar gach taobh agus iad gan aon smut dubh ionnta. I lár an urláir, bhí bórd mór lán de gach saghas bídh. Ní raibh éinne istigh sa tigh. Bhí na Fianna ag tuitim leis an ocras agus shuideadar isteach cun búird agus d'itheadar agus d'óladar a ndóthain.
    Bhíodar ar tí imtheacht annsan acht níor bhféidir leo eirighe as an áit. Bhíodar ceangailte leis na cathaoireachaibh agus na cathaoireacha ceangailte leis an úrlár. Annsan do thuigeadar go raibh draoidheacht imeartha ortha