Scoil: Goggin's Hill, Béal Átha an Easaigh (uimhir rolla 12263)

Cnoc an Ghogánaigh, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Duine bocht do-fuair iasacht chapaill ó feirmeóir chun ualach a thabhairt chuige, agus d'imthig tionóisc éigin i ngeallacht don chapall Thuit an capall agus do briseadh a chos.
    Dubhairt an feirmeóir go seirbhféalach sé an duine bocht le fiaca an chapaill. "Ná dhein," ars and duine bocht, "ach bíodh moladh beirte againn "Very well" a dubhairt sé, deinimíd é ar an b-poblal Dé Domhnaig. Cnosuigeadar ann. "Sidé mo molathór-se agus cá bh-fuil an fear atá agut-sa" ars an duine saidhbhir - an feirmeóir. "Cuma lion", ars an fear bocht Ní feárr liom duine a bheith agam ná an cábóg Ruadh úd thall."
    "B'-fheidir go mbeadh meabhair mhaith aige" ars an duine saidhbhir. _ _ _ _ _
    "Well!" arsa Eoghan, Caithfir-se an leabhar a thabhairt chun bheith sásta leis gach aon rud a déarfad-sa, tabharfad-sa an leabhar bheith sasta leis gach aon rud a déarfair."
    "Samh luighim" adubhairt fear de'n "crowd", go bh-fuil deallramh maith agut cun moladh a d-deanmh.
    Cad is fiú de'n capall? arsa Éoghan?