Scoil: Cill Chuimín, Durlas Éile (uimhir rolla 12538)

Cill Chuimín, Co. Thiobraid Árann
Donnchadh Ó Cuinnéain

Ar an leathanach seo

1. Sé an t-ainm atá ar an áit seo ná Cill Chuimín. I mbéarla scríobhtar "Kilcommon" agus "Kilcummin." In Oifig an Phoist scríobhtar i nGaedhilg "Cill Chomáin" ach ní dóigh liom gur cheart é.
    Chuir Naomh Cuimín cill ar bun annso sa sémhadh aois. Tá rían de le feiceáil fós sa gceanntar - Cnoc na Cille. Níl ann ach sórt fáinne nó cearcall ar thaoibh an Chnuic. Leas-dritheár do Ghuaire- Rí Connacht abeadh Cuimín agus tugtaí an leas-ainm "Cuimín Fada" air.
    Bhí sean-ainm ar an áit seo leis - "Cill Chuimín a' Sléibhe." Is léir go raibh baint éicint ag clann Ghuaire leis an áit mar is é an t-ainm atá ar shléibhte na h-áite seo ná "Sléibhte Eibhhlinne Ingean Ghuaire". Ní cheart "The Sleeve Phelim Mountains" a chuir orra in aon chor. Siad na beanna is aoirde atá orra na "Sliabh Coimealta" agus a lán eile nach bhfuil trácht orra:-
    "Máthair Shliabh" (2000'),
    "Coileán" (1000')