Scoil: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (uimhir rolla 7911)

An Currach, Co. Thiobraid Árann
Mícheál Ó Dubhshláine

1. Scéal (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    eisteóchaidhe leo. Cuireadh amach as tig na cúirte iad agus daoradh cún báis an fear óg groidhe cun é crothadh ag Droichead na nGabhar ag an Taonmhadh lá deag de Márta Seactmhain ó'n lá sanbhí fearg thar bárr an sagart agus bhí croidhe a athar briste nuair a fuair sé an tórdúghadh imtheact ó'n a dhearbhuir ach bhí sé ró dheanach dó nuair a fuair na inse tíridhe greinn ní leigfeóir uatha é cam ná díreach tháinig an lá ar tógadh cun a croca é bailig an duithche ann mar dubhairt an sagart nár rinne muintir Sasana neamh croch a crochfadh é agus sileadar go ndeanfadh sé sapla saoghalta dhiobh.
    Ba garid gur thainig Tomás boct is é ma suidhe ar a cómairle féin istig agus ceart capaill. Ní raibh sé gan cuideachtha ag teacht bhí cúig céad saghaidúirí capall, hangman is a gabh leo. Nuair a thánadar ba ghairid an mhoill a bhí orra cuir croiche suas. Socraigheadh anáirde ar groich é taringidheadh an trucail uaidh
    Raidhrí Ó Corbaín