Scoil: Rathbaun (Mixed), Lisdoonvarna (uimhir rolla 15047)

Rathbaun, Co. an Chláir
P. Ó Loingsigh

Is fearr bán chun na prátáí ná glas bán .An talaimh a bhíonn fághta tar éis arbhair a thugtar glas bán air.Ní ceart prátaí a chur sa talamh céadna gach blian.Nuair a chuirtear prátaí sa talamhsan chun chuig is ficheadh blian so agus dá dheineann san beidh prátaí go maith agat.Uaireannta deineann an prátaí do ghearradh agus an ainm a thugtar ortha san nó sciollán .Nuair a chuirtear cré síos orthu .Fágtar amr san go dtí go mbeadh do bhoigadh.Nuair a bhíonn siad ag fás go breág cuirtear dath-chré arís ortha.Cuirtear leagadh stuif ortha ar deireadh Mí na Meithimh agus cuirtear ortha dá uair do stuif.