Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Pádraig O h-Uallaigh ag taibhdhreamh ar phróca óir a chuireadh i tulán an phíóbhaire i mBaile Bhéara Dubhlinn. Bhí cloc na seasamh ann bhí sé timceall troigh go leith ós cionn talmhan bhí sé scoilte ar bhárr. Is dócha go mbíodh an píobaire in a shuidhe ar an gcloc sin nuair a bhíodh sé ag seinim ceóíl. Chuaidh Pádraig Ó h-Ullallaigh (?) agus mo Uncail ag lorg an t-airgead, romharadar an cloc ac ní bhfuair siad aon airgead. Cúpla bliadhain na dhiaidh sin cuireadh an áit agus aon cloc caistí ortha chaisidís í. Nuair a tháínigeadar ar bhárr an tuláín casad leac mór ortha bhí sé dul treasna dá umra, múnceadar an leac Dubhradar le céile sin í an áít ina bhfuil t-óír.
    "Rith fe dhéin uisge coisrighthe" agus cuaid an fear eile lasad a phíopa agus nuair a thangadar leis an uisge coisrighthe thógadar an leac agus bhí an próca ann agus bí sé lán le sloigeáin, ac foiraoir bhí an t-óir imithe.
    Is doca gurab é an piopre chuir draoidheacht air agus d'aistrig sé in áit eicínt eile é, tá sé ann go súirálta in áit eicínt agus an phiobhaire ag tabairt aire dó. Cúig bliadna o shin fuair mo driothár cloch tuagh, deanta de cloc.
    Seamus Caollaighe
    Baile Uí Bháire, Co. an Chláir