Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ins an mbaile seo fadó darb ainm Tomás h-Uallaig (?) agus ní raibh aón tobhach aige, agus niorbh feidhir é fhághail in aón áit gairidh don bhaile mar bhí sioc mór ann.
    D'imhig sé go dtí an Spá agus ní sé aon tobhach in sin. Dubhairt sé leis féin ó cuaidh sé có fadha go ragadh sé go dtí Baile Uí Beacáín ní fuair sé aón tobach annsan. D'imigh leis go Cionn Mara agus chion sé air é fágail insin, ag sgéal gairid do dheanamh dé nior stóp sé agus nior comnuig sé go ndeaghaid sé go Gáillimh agus ní raib aige ach luach leath ceathrú tobac agus cheannuig sé é.
    Ní raibh aón costas eile aige ac casadh fear muinthire leis agus thug sé go dtí an dteac éagus thug sé a suipéar dó. Bhí an oidche ana gairidh agus nuair a bhí an suipéar caithe aige agus comraid deanta acha bhí breacad an lae ag teacht.
    Ar maidin d'fág sé slán agus - gáb sé a buideacas lé fear an tighe agus dearag sé piopa agus tóg sé an bothair tar nais arais agus bhí sé ag baile le luige na oidche agus buail sé isteach go dtí a bean agus diorfug sé dé cadh a coinig sé dé.
    Dinis sé dhí mar a tá mise ag innsint duith suideadar sios cun na
    Stiofáin O Cilltreáin