Scoil: An Corrbhaile

An Corrbhaile, Co. an Chláir
Máirtín Mac Coitir

(45) AN FHORTHADH:
    Seo aít treasna na Sionainne 'na mbiodh baíd ag freasdal sa tsean-aimsear. Ar an dtaobh thiar de Cill Ruis atá sé suidthe.

(46) TRÁGH-BHÁN:
    Tá tráigh mhór annso agus gaineamh gheal innti. Bíonn mór chuid cubhair ann freisin agus dath bán air.

(47) CALAITH MHALAIGH:
    Do bathadh cailín bocht annso darb ainm Malaigh Ní Cathaín.

(48) ÁRSA NÁDÚRTHA an MHUCÁIN:
    Seo droicead aicionta i measg na gcarraig. Is le déidheannaighe a fuarthas amach é agus sé Muchán an ainm abhí ar an bhfear a fuair é.

(49) POLL na gCOLÚR:
    Neaduigheann na coluír san áit seo ar thaobh na faille.

(50) BÉAL CHARRAIG 'A CHABALTAIGH:
    Seo é an báigh in ar thaínig an cablach mór isteach fadó. Tá dhá bháigh ann - an sean-ché agus an nua-ché.

(51) Ronn(?) CILL' CHREÁDAÍN:
    Sin an ceann tíre a théigheann amach sa bhfairrge ar a bhfuil an teac-soluis suidhte ar an dtaobh theas de Charraig a Chabhaltaig.

(52) TOBAR NAOMH MHÁIRTÍN:
    Sin tobar beannuighthe atá suidhte i Rath an Uisge. Téigheann na daoine ar oilithreacht ann ar an t-aonadh lá déag de mhí na Samhna.
    Cill Ard, Co. an Chláir