Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 19_074

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 19_074

Ar an leathanach seo

1. 1. Do bhí rí ann fado agus bhí trí ingeann aige. Bhí teach mór aige agus bhí go leór seomraí ann. Bhí gach seomra aca fosgailte acht seomra amáin agus bhí iochair ins phóca aige. Bhí duine usail le teacht go dtí a theach an lá seo le dul ag fiadach leis an rí. Bhí poll mór taoibh amuigh de'n teach. Bhí an rí taob amuig de'n teach ag taobh an poll ag feacaint an raibh an duine usail ag teacht. Caith ingean coileach amach sa poll agus tháinig an t-uisce anois ar culaith an rí agus bhí se salach. D'imthigh an rí isteach go dtí an teach agus bhain sé na h-eadaigh do agus chuir sé eadaigh tirm air. Níor cuimhne sé an iochair a thófgail as a phóca. Nuair a fuair na h-inginn imthighead ag feadhach é fhéin agus an duine
    Tomás Ó Ceamarcaig