School: Carron / Carthan (roll number 7573)

An Carn, Co. an Chláir

The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 15_023

Bealoideas
    Ar
    An Gabha agus an Ceárdha .
    Bhi Gabha ina gcomhnaidhe i Cill ina buidhe agus Cortas an t-ainm ata air .Ceárdha cinn tighe atá aige .deineann sé neithe as iarann ina cheerdhain.Bionn tulach ceardhan ,builg móra cun séide fén dteine ,inneoin cun an iarainn do cur anuas uirtí le linn a buailte ,soch ar an innéoin cun an iarrainn do lúbadah ,órd agus ceapórd cun an iarann do bualadh ,teanncair cun bearti ar an iarainn ,bior cun poll do dhéanamh .Cuireann sé cruidthe fé capa allaibh ;deineann sé ceachtaí ,cliatha ,geataí ,agus seisigheab sé gach uirlisí iarainn a bionn ag an bfeirmeóir.
    Máire Ní Colgan
    Na Raithneacha Thoir, Co. an Chláir