Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreabhac ann fadó agus bhí mhac aici. Nuair a bhí an mac seacht mbhliadna d'aois thug sí amach in a gáirdín é. "Tharraing an crann sin" adeir a Mháthair. Thug sí isteach arís é, agus sí seacht mbhlaidna eile dó.
    Thug sí amach arís é, agus ní raibh ní raibh sé indon é a tharraingt. Thug sí isteach arís é, agus thug sí seacht mbhliadna eile dó. Thug sí amach annsin é, agus chaith sé suas san aer é.
    Ghabh isteach anois a mathair agus réidhtigh lón domh." Chuaidh sí isteach agus rinne sí cáca. Dubhairt sí chia acu is fearr leat an cáca mór is mo mhallact nó an cáca beag is mo bheannacht. "Is fearr liom an caca beag is do bheannacht.
    Dimthigh leis annsin agus casadh isteach teac Ríog é. Dubhairt sé leis obhair a thabhairt dó. Cuirfidh mé ar obhair thú ag congbhail
    Máire Ní Chinnéide
    An Chrois, Co. Mhaigh Eo