Scoil: Glashaboy (uimhir rolla 10569)

An Ghlaise Bhuí Thuaidh, Co. Chorcaí
Liam Ó Leighin

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin do chuaidh na Fianna amach ar thóir na Tuire. Do dhúisighdear torc agus do leanadar dá éis gur thainic sé go "Binn na muice" ( ainm Pairce atá i ndroim buidhe ). Do tháinic Diarmuid Ó Duibhne suas leis agus do mharbuigh é. Ach do strac an Torc lámh Diarmuid agus bhí sé ag fágháil báis leis an nimh.
    D'Fhrafruig na Fianna de Fionn cad é an leigheas a bhí acu 'na chóir. Chuir Fionn a mhéara féin a fiacal feasa agus do chogain é. Ba léir dhó ansin da bhfaghfaidhe trí bhuidéal uisce ó Tobar álainn i dtuirín agus dá n-ólfadh Diarmuid iad go leighisfidhe é. D'innis sé é sin don na Fianna is chuaidh ceann acu laithreach go dtí tobar áluinn chun na trí bhuidéil uisce d'fháil.
    Nuair a bhí diarmuid chun an triomadh buidéal d'ól chuimhnigh Fionn mar gheall ar droch-'cleas a imir diarmuid air roimhe sin maidir le Gráinne, Do chuir sé a chos ar an mbuidéal. Do bhris sé é. Do fuair Diarmuid bás, do cuireadh ann é. (Sa Pháirc ar a dtughtar "Binn na Mhuice" ar go dtí an lá atá indiu ann,)
    Liam Ó Leighinn
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)