School: Sraith

An tSraith, Co. Mayo
Tomás Ó Coinín

1. (no title)

Uair amháin bhí beirt fear ag imirt cártaí agus an oidhche seo nuair a bhí siad ag dul abhaile chuaigh gach éinne acu a bhealach féin.

Uair amháin bhí beirt fhear ag imirt cártai agus an oidhche seo nuair a bhí siad a' dhul abaile, chuaid gach aoinne aca a bhealach féin. Nuair a bhí an fear seo a' dul a bhealach féin tháinig fear amach roimhe agus d'fiafhruigh sé dhe tuige a raibh sé amuich an tráth seo d'oidhche. Dúbhairt seisean go raibh sé ag imirt cártai. Annsin nior dhúbhairt an fear strainséarach nios mo. Thárla an rud céadhna an dara oidhche agus an triomhadh oidhche. Annsin d'innis sé an sgéal dá mháthair agus dúbhairt sise leis a dhul go dtí bean feasa a bhí sa gcomharsanacht. Chuaid agus dúbhairt sí leis fáinne a dheanamh de dhriseach agus buidéal uisge beannuighthe fhághail agus dá mba dhroch spiorad é go seasfhadh sé istigh sa bfáinne acht dá seasfhadh sé taobh amuich de gur spioradh maith é. Nuair a tháinig oidhche lá'r na mhárach tháinig an fear strainséarach
    Mairéad Ní Maoleallaidh
    Doire Easa, Co. Mayo