School: Cor-chloch (roll number 15014)

An Chorrchloch, Co. Mayo
Peadar S. Mac Dáibhidh

1. Tá sé ráidthe o'n shean-saoghal nach raibh lá ann 'san oidhche acht nuair a tháinig an lá go raibh teach-phobal déanta agus go raibh an naomhóg crochta suas ann. Cloch abhí ann agus bhí sí gléasta le h-éadaighe dearga. Theideadh muinntir an oileáin síor i lán an lae ag guidhe os comhair na naomhóige, an t-am sin. Bhí daoine móra as Londan in Acaill agus bhíodh siad ag seoltóireacht i mbáid mhóra go h-Innis-sgéith agus nuair a d'feiceadh siad muinntir an oileáin ag guidhe ag an dteach-phobal, bhíodh siad ag magadh futha. Nuair a chuaidh aráis go h-Acaill, dubhairt siad nach raibh creideamh ar bith ag muinntir an oileáin agus go raibh siad ag creideamh 'san gcloich abhí crochta suas 'san dteach-phobal.
    Oidhche amháin nuair bhí muinntir an oileáin o thuaidh 'na gcodladh, tháinig muinntir an bhaile andeas aniar agus chroch siad leobhta an naomhóg. Nuair biodh cruadhóg ar bith ar muinntir an oileáin, thiocfadh siad ag guidhe leobhta an naomhóg agus bhíodh siad ag guidhe dí.
    Deirtear nuair bhéadh muinntir an oileáin ar an mór-thír faoi dhéin earraidhe agus dá mbeadh an fhairrge árd agus nuair nach mbeadh siad teacht, indán abhaile leis an stoirm mhóir go dteighfeadh muinntir an oileáin ag guidhe os comhair na naomhóige agus go n-éiréachadh an fhairrge ciúin lag.
    Bhíodh sí crochta suas san dteach b'fhearr is ba dheise san mbaile.
    Uair amháin chuaidh an teach tré theine in a raibh an naomhóg. Basraile olc afuair fear a'tighe 'san bhfairrge a chuaidh ar lasadh. Coinneall a thuit air. Lasadh gach greim de'n theach acht an áit in a
    Máire Ní Maolfabhaill
    Gleann Lára, Co. Mayo