School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    gcoill a bhíonn lán de crainnaibh agus d'aitheann agus rudá eile mar sin. Deineann an sionnach alán dioghbhála ach níl alán máitheas ann ach a rhéite.
    Marbhuigheann sé alán cearc agus lachann agus géanna agus éanlaithe eile. Tá alán cleas aige agus tá sé an-ghlic.
    Ní dheineann an broc aon dioghbhála ach marbhuigheann na daoine é chun a rhéite a fhágáil.
    Tá an coinín cosúil leis an giorriadh. Ní dheineann an giorriadh aon pholl ins an dtalamh ach deineann an coinín poll ins an dtalamh. Deineann an giorriadh a nead i bpáirc an fhéir. Itheann siad na rudaí ceadna, féar, cabáiste agus meacain. Deineann daoine airgid ar na coiníní. Cuireann siad fiséid isteach ins na pollaibh agus marbhuigheann siad na coiníní. Annsan tugann an fiséid amach iad agus díolann na daoine iad. Nuair a bhíonn na coin ar thóir an giorraidhe ritheann sé o líne díreach agus annsan iompuigheann sé agus mar sin de. Tá sé ábalta rith go
    Beit Ní Fhathaigh
    Headborough, Co. Waterford