School: Baile Mhic Airt, An Rinn

Ballymacart, Co. Waterford
Tomás Ó Faoláin

1. (continued from previous page)
    Bhí fear ina cónaí i gCluain Meala fadó agus sé an ainm a bhí air ná Aodhagán Ó Ráthaille. Bhí dhá mhuc aige agus thug sé aireachas dóibh go dtí go rabhadar reamhar.
    Chuaidh sé go dtí aonach Cluain Meala leo. Ní raibh sé i bhfad ann nuair a tháinigh ceannatheoir chuige. "Dé mhéid atá uait ar na mucha san" arsa sé leis. "Dachad púint" arsa Aodhagán. "Éist a amadán" arsa an ceannatheoir ag imeacht leis.
    Tar éis tamaill tháinig an ceannatheoir ceudhna cuige. "An dtabharfá na muca san dom ar aon rud níos saoire ná san" arsa an cheannatheoir. "Tabharfadh mé duit iad ar gráinne coirche agus a dúbailt a bheith agam féin ar feadh leath-uair a chluig" arsa Aodhagán, "Tá mé sásta" arsa an ceannaitheoir "ach brostuig níl ach leath uair agat".
    Thosnuigh Aodhagán a dubhailt mar seo :- "Gráinne is gráinne sin dá gráinne. Dá gráinne is dá gráinne sin ceithre gráinne, ocht gráinne, sé gáinne déag, dó gráinne déag is fichead, sin leas.
      1. poetry
    Seán Ó Drocán