School: Clochar na Trócaire (Newtownsmith)

Newtownsmith, Co. Galway
Sr M. Colmán

1. Bhíodh paidreacha le haghaidh gach ócáide ag na seandaoine. Taréis dúiseacht dóibh deiridís “Mar a thug tú slán ó’n oíche sinn, go tugaidh tú slán ó’n lá muid.” Nuair a bhíodh siad ag cougile na deineadh deiridís. “Coiglim-se an duine seo; mar coigligheas Críost an các, Dríghid ‘na bun. Muire ‘na bárr, comhdaigh a’ tir agus daoine go lá.” Ag dul thar roilig dóibh deiridís “Beannacht Dé le anamacha na marbh.”
    Roimh dhul a chódladh do na leanbhaí deiridís – ‘Ceithre pósta fé mo leabaidh ceithre aingil ag dul air ina scéal má fháigmuid bás as seo go maidin. Tar i bhflaitheas Dé a bhéas ár n-aigne. Nuair a bhíodh duine a’ baint a chur éadaigh Dé roim dhul a chodladh deir sé-
    “Mo thighearna Íosa a nochrughadh se na chuid éadaigh d’fhonn tú a sguírsáil ó na
    Stiophán Ó Briain