School: Clochar na Toirbhirte, Tuaim (roll number 12234)

Tuam, Co. Galway
An tSiúr M. Proinseas

1. Fuair mé a lán seanchas aréir ó mo mháthair idtaobh na háiteanna seo a leanas.
    Bóthar na Sgríne: Fadó tugtar bóthar na Sgríne ar an áit ar a tugtar Sráid an Easbuig anoi. Sul a fuair Sean d'Búrca árd Easbog Tuama bás do chruinnigh sé iarsmaí Naoimh Iarfhlaith. San am bhí sé ar theicheadh , agus ní raibh fhios aige, ceard a dheanfhafh sé leis na híarsmaí. D'fhan an sgrín in a seilb go dtí an bhlian 1654. Ar fhaitchíos go gcaillfhidhe sé iad, thug sé iad do Maeleaclann Ó Concubhar. bhí siad aige go dtí an bhlian 1831. Ach ó shoin í leith níl fhios ag aoinne cá bhfuil siad.
    Tobar Iarfhlaith: Bhí tobar beannuighthe ingár do Thuaim ar a tugtaoi Tobaf Iarfhlaith ach mhúchadh é blianta ó shoin. Gall Easbog dárbh ainm Sloinne Pluinncéad ba cionntach leis an mhúchadh.
    Muilleann na Leipreacán: Tá áit in-a dtugtar Muilleann na leipreachán ar bhóthar baile an muilleann. Deirtear go bhfuil na sídheóga ag cloisteáil istigh ins an Muilleann. San t-sean aimsear, bhearfhadh na daoine a gcuid cruithneachta dan Muilleann san oidhche, agus bheadh sé méilte ar maidin. Ar chuma
    Tuam, Co. Galway
    Mrs Conolan